Stále chutně, ale zdravěji

Když se řekne zdravé jídlo, mnozí si představí pokrmy bez chuti, které stojí fůru peněz, a nepřinášejí žádné potěšení. Kdo říká, že zdravé jídlo nemůže také chutnat? Mnohdy stačí změnit způsob přípravy, či nahradit pár ingrediencí, a jídlo je rázem zdravější, výživnější, a někdy i chutnější.

talíř s rybami

Pečení namísto smažení

Smažená jídla jsou mnohdy nejlepším přítelem našich chuťových buněk, ale také největší nepřítelem našeho zdraví. Jak to ale udělat, abychom si pochutnali, a nemuseli smažit? Spousta lidí používá nejrůznější bezolejové fritézy, a další moderní výdobytky, které stojí spousty peněz, a ně vždy je jídlo z nich opravdu chutnější. Přitom jako náhrada skvěle postačí trouba, pekáč, alobal, a troška olivového oleje. Necháte nahřát troubu na 220°C, pekáč vyložíte alobalem, a naložíte na něj to, co byste jinak smažili. Obalovaný řízek, steak, obalovaný sýr, či cuketu. Poté už stačí jen trošku zakápnout olivovým olejem, a dát péct. Díky kombinaci alobalu a olivového oleje nebude jídlo vysušené, ani mastné, jako bývá z pánvice. Aby se vám sýr neroztekl, můžete jej dokonce obalit alobalem celý. Stejně tak si můžete doma v troubě připravit výborný grilovaný hermelín.

zdravá snídaně

Trojobal

Trojobal je kalorickou bombou, která ve velké míře způsobuje pneumatiku okolo našeho pasu. Přitom se skládá jen ze strouhanky, vajec, a mouky, že? A co kdyby šlo některé ingredience nahradit? Místo obyčejné bílé mouky lze použít celozrnnou. Strouhanku pak můžete vyrobit ze suchého celozrnného pečiva, ale také ji nahradit úplně, třeba kukuřičnými lupínky, či drcenými oříšky. Ořechy jsou prospěšné našemu zdraví, a na obalování se nejlépe hodí arašídy, nebo kešu ořechy.

Místo majonézy

Majonézu, či tatarskou omáčku lidé k jídlu milují. Není však zrovna dietní, a ve větším množství je rovněž nezdravá. Proč si ale snadno a rychle nepřipravit domácí česnekový dresing? Smícháte bílý jogurt s vylisovaným a prosoleným česnekem, čajovou lžičkou olivového oleje, a troškou oregana a pepře. Voilá, zdravější a chutnější než tatarka.